Ile kosztują owoce morza we Włoszech?

Jedni je uwielbiają, inni reagują wręcz z obrzydzeniem. Ja należę do tej pierwszej grupy i wszelkimi owocami morza się wręcz zajadam. Niestety choć w Polsce można już dostać świeże, to jednak cena może zniechęcić. Dlatego, gdy jestem we Włoszech staram się sięgać po nie jak najczęściej. Tym bardziej, że na miejscu aż takie drogie nie są.

Zastanawiacie się ile faktycznie kosztują tam frutti di mare? Załóżmy, że chcemy sobie przyrządzić pyszny miks frittura. Potrzebujemy zatem trochę kalmarów, krewetki lub langustynki, trochę sardynek i może uzupełnimy to mulami.

Świeże kalmary to koszt rzędu 15-18 €/kg, krewetki dostaniemy w cenie 18-25 €/kg, sardynki to wydatek 7-9 €/kg, a mule kupimy za 3-4 €/kg. Oczywiście kupując wszystkiego po kilogram wydamy trochę pieniędzy, ale wówczas takim daniem obdzielimy chyba z 10 osób, a więc na mniejsze potrzeby wydamy znacznie mniej.

Z innych owoców morza: Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z tego, co pamiętam też kosztowały w granicach 20 €/kg ( dla porównania u nas kosztują 169 zł/kg), a świeże ryby dostaniemy za 15-20 €/kg.

Komentarze

komentarze