Ceny we włoskich restauracjach

Szukacie, więc pomagam. Zastanawiają Was ceny we włoskich restauracjach. Po części już w kilku wcześniejszych wpisach co nie co Wam opowiedziałem, ale teraz przygotowałem taki zbiorczy materiał. Oczywiście musicie brać pod uwagę, że cena zależy od wielu czynników, jak np. lokalizacja restauracji, region, w którym jesteście, czy też po prostu zwykłe pozycjonowanie, czyli są te dla bardziej majętnego i dla mniej majętnego. Nie martwcie się tym, że jak coś mało kosztuje to znaczy, że jest gorszej jakości, czy też niemiła obsługa. Kwestia jak traficie, a najlepiej pytać miejscowych.

Cena pizzy

Zacznę od pizzy, czyli obok makaronów sztandarowego włoskiego dania. Na kontynencie za zwykłą Margheritę zapłacicie nawet 4 €, ale powiedziałbym, że cena kształtuje się średnio 5-6 €. W Rzymie ze względów na turystów jest nieco drożej. Przy Muzeach Watykańskich w jednej z restauracji taka pizza to był wydatek rzędu bodaj 8 €. Pozostałe typy rzecz jasna proporcjonalnie droższe. W Silvi Marina nad Adriatykiem za Capriciosę zapłaciłem 7 € (średnica 32 cm). Na Sardynii ta sama pizza kosztowała 8 €. Ogólnie cały przekrój cen takich pizzy o wspomnianej średnicy wahają się od 4 € do 17 €.

Makarony

Włosi słyną z makaronów. Przez długie lata sam nie dostrzegałem różnicy między spaghetti nr 3, a spaghetti nr 5, ale teraz dostrzegam różnicę, patrząc na całość gotowego dania. W restauracjach takie dania są w cenie od 8 € do 14 €. Mówię tu o takich daniach jak zwykłe Bolognese, Napolitano, Carbonara, a nawet te z dodatkiem jakiś owoców morza.

Owoce morza

A jeśli już o owocach morza mowa, to tutaj jest największy rozstrzał. Makaron z ich dodatkiem, czy risotto to koszt od 8-9 € do powiedzmy 15 €. Bardziej wyszukane dania są droższe, ale to chyba podobnie jak wszędzie.

mule, cozze | WakacjeWlochy.lh.pl

Napoje we włoskich restauracjach

Włosi do obiadów najczęściej piją… wino. Butelka dobrego wina w restauracji to wydatek rzędu 12-16 €. Piwo 0,3 L to 3-5 €, ale zdarza się, że w podobnej cenie otrzymacie też i 0,5 L. Podobnie jest z cenami za napoje gazowane.

Piwo Ichnusa | WakacjeWlochy.lh.pl
Piwo Ichnusa | WakacjeWlochy.lh.pl

Lody

Trudno jakoś to podać ogólnie. My na przykład byliśmy na deserze lodowym w samym centrum Santa Teresa di Gallura i taka przyjemność kosztowała nas ok. 20 €. Wzięliśmy sobie po pucharku lodów, które składały się z takich trzech gałek plus jakieś tam dodatki. Z kolei w zwykłej lodziarni, gdzie porcje nakładane są „patelkami” cena zależała tak naprawdę nie od ilości smaków, ale od wielkości wafelka. Najmniejszy kosztował 1 €, a największy 2,5 €.

Lody we Włoszech | WakacjeWlochy.lh.pl
Lody we Włoszech | WakacjeWlochy.lh.pl

Coperto, czyli zastawa

We Włoszech płaci się tzw. coperto. Jest to opłata za… nakrycie. Informacja o jej wysokości powinna być w karcie, ale zawsze można zapytać kelnera. Pamiętam dawno temu kompletnie o czymś takim nie słyszałem, a potem było zdziwko na rachunku. Cena tego jest różna i w zależności od lokalu waha się od 1 € do nawet 4 € od osoby. Co tak naprawdę otrzymujemy w tej cenie? Zazwyczaj jest to wymiana obrusa po poprzednich gościach na nowy, czysty, zastawę dla każdej osoby, serwetki, czasem jakąś drobną przekąskę, takie powiedzmy czekadełko, a nawet i wodę. Niektóre restaurację kuszą turystów sloganem „no coperto”, wówczas mamy pewność, że takich dodatkowych opłat nie będzie.

Jeśli, więc marzy Wam się romantyczna kolacja, pyszny posiłek z przyjaciółmi lub po prostu chcecie poznać atmosferę włoskich restauracji na Półwyspie Apenińskim, to pomyślcie o wyjeździe na własną rękę. Ofertę apartamentów i domków znajdziecie np. tutaj: Casamundo.

Jeśli lubisz Włochy, interesują Cię wakacje we Włoszech lub po prostu podoba Ci się ten blog o Włoszech i wakacjach, to koniecznie obserwuj nas na Facebook, Instagramie lub Google+. Będzie również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod spodem. Dzięki!

Komentarze

komentarze